Voordelen van Munt

Geschreven door Kristof Vervliet. Gepost in Recepten - artikelen

Voordelen van muntMunt is een kruid met opmerkelijke geneeskrachtige eigenschappen. De markt is vol met producten zoals tandpasta, kauwgom, mond- en adem verfrissers, snoepjes en inhalers, etc. die zijn gebaseerd op munt. De meesten van ons zijn vertrouwd met het verfrissend effect ervan, maar munt heeft veel meer te bieden dan dat.

De gezondheidsvoordelen van munt omvatten het volgende:

Spijsvertering: Munt is een goed voorgerecht en bevordert de spijsvertering, vanwege het typische aroma. Ook kalmeert het de maag in geval van indigestie, ontsteking etc. Muntaroma activeert de speekselklieren in de mond en klieren die spijsverteringsenzymen uitscheiden, en aldus de spijsvertering. Daarom wordt het veelvuldig gebruikt in de culinaire wereld.

Misselijkheid & Hoofdpijn: Nogmaals, de sterke en verfrissende geur van munt is een uitstekende en snelle remedie voor misselijkheid. Wanneer je je ongemakkelijk gaat voelen, ruik dan even aan muntolie of gemalen verse muntblaadjes, of gebruik een product met muntsmaak en je zal het effect direct merken. In feite zijn er veel mensen die munt producten gebruiken als ze op reis zijn om misselijkheid te voorkomen. Balsems op basis van munt of gewoon muntolie, gewreven op voorhoofd of onder de neus, geven snel verlichting bij hoofdpijn.

Ademhalingsstoornissen, hoesten,...: De sterke geur van munt is zeer effectief in het openen van de neussinussen, keel, bronchiën en longen. Het koelt en verzacht de keel-, neus- en andere luchtwegen, het geeft ook verlichting in de hoest. Veel balsems zijn gebaseerd op deze eigenschap van munt. Inhalatoren die op basis van munt zijn effectiever en eco-vriendelijker dan hun tegenhangers.
Astma: Regelmatig gebruik van munt is zeer gunstig voor astmapatiënten, want het is heel relaxerend en geeft verlichting in congestie. Maar opgelet een overdosis kan ook irriteren.

Munt en zijn voordelenHuidverzorging, puistjes,...: Muntolie heeft goede antiseptische eigenschappen en is daarom enorm goed als huidreiniger. Het verzacht de huid, geneest infecties & jeuk  en is bovendien ook goed tegen puistjes. De anti jeukende eigenschappen kunnen ook worden gebruikt voor de behandeling van beten van insecten zoals muggen, bijen, horzels, wespen, muggen, ...

Mondhygiëne: Dit is natuurlijk alom bekend bij ons. Munt wordt vaak gebruikt in tandpasta omdat het een kiemdodend en verfrissend effect heeft op de adem, het zorgt voor de mondgezondheid door het remmen van schadelijke bacteriegroei in de mond en met het schoonmaken van de tong en tanden.
Kanker: Actuele onderzoeken tonen aan dat bepaalde enzymen aanwezig zijn in munt die kunnen helpen bij het genezen van kanker.

Andere voordelen: Naast de brede industriële toepassing in levensmiddelen zoals ijs, chocolade, enz., alcoholische en non-alcoholische dranken, cosmetica, medicijnen, inhalers en mond en adem verfrissers, wordt het gebruikt als specerij en decoratief ingrediënt in de culinaire wereld. Drankjes en levensmiddelen met mint koelen je af in de zomer. Munt sap kan worden toegepast op brandwonden om ze te genezen en/of te kalmeren. Het is ook nuttig in reuma. Het zou ook de activiteit van de hersenen verbeteren, maar er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs om dit te onderbouwen.

Vandaar, eet een muntje!