Ei-weetjes

Geschreven door Meike Prollius. Gepost in Recepten - artikelen

EierenPasen is net geweest. Voor je gevoel heb je veel te veel eieren gegeten. De grote vraag is altijd, is eieren eten nou gezond of niet? Hoe zat het nou met het cholesterol? Jarenlang werden eieren in verband gebracht met te hoge cholesterolwaarden. Wat voor soort eieren zijn er allemaal en welke eieren zijn nou het meest diervriendelijk? Deze kleine ovale eiwitbommetjes roepen veel vragen op.

Gezond- of niet?

Eieren zitten vol vitamines, ijzer, zink en foliumzuur en natuurlijk eiwitten. Ze vormen een bron van vitamine B12, A, B2, en D. Allemaal erg gezond voor je lichaam. Ze bevatten weinig koolhydraten en weinig caloriën waardoor ze goed in een vetverlagend dieet passen. Het vet dat je in een ei vindt, is vooral onverzadigd en dus goed voor hart- en bloedvaten. Het eiwit van een ei bevat 200 mg cholesterol. Cholesterol is een stof in het bloed die het menselijk lichaam zelf aanmaakt. Het is een lichaamseigen bouwstof. Extra cholesterol is dus eigenlijk niet nodig. Nu werd er lange tijd beweerd dat het eten van eieren invloed heeft op het cholesterolgehalte van ons bloed. Dit wordt echter bepaald door de hoeveelheid verzadigde vetten die wij tot ons nemen. Het vet in een ei bestaat voor een groot gedeelte uit onverzadigde vetten en heeft dus bij gezonde mensen nauwelijks invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Je kunt dus met een gerust hart weer leker aan de eieren.

Verschillende bereidingswijzen
Koken - Eieren koken lijkt zo simpel. Maar om het perfecte ei te krijgen zijn er een paar simpele trucjes. Zorg dat de eieren ruim bedekt zijn met koud water en breng deze aan de kook. Als je van te voren de eieren perforeert met een eierprikker voorkom je dat eventuele eierschillen gaan barsten. Uitzettende lucht kan zo beter ontsnappen tijdens het koken. Een scheutje azijn of zout in het water zorgt ervoor dat het eiwit van gebarsten eieren direct stolt. Laat de eieren na het koken direct ‘schrikken’ onder koud stromend water. Zo kun je de eieren makkelijker pellen.  

Bakken – Hoe simpel kan het zijn? Met gebakken eieren hebben de meeste studenten immers hun studententijd weten te overleven nadat ze opeens zelf moest gaan ‘koken’. De vraag die je jezelf moet stellen is of je een ‘spiegelei’wilt;  een ei waarbij de eidooier heelt blijft, of je ei liever aan beide kanten gebakken wilt hebben.

Pocheren – Pocheren is een tussenvorm van bakken en koken. Een gepocheerd ei is een zacht gekookt ei zonder schil. In plaats van dat je het ei uit de schil in een pan met verhitte olie laat glijden (zoals bij een ei bakken), gooi je het in water wat tegen het kookpunt aan zit. Ook hier helpt een scheutje azijn of zout weer om het eiwit snel te laten stollen. Het beste resultaat krijg je met een zo vers mogelijk ei. Je moet het ei namelijk zoveel mogelijk bij elkaar houden en bij een wat ouder ei vloeit het dunne eiwit alle kanten op.

Au bain marie – Oftewel een ei uit een potje. Vet een klein potje in met boter en strooi er peper en zout in. Breek het ei in het potje. Breng in een ruime pan een laagje water aan de kook en zet de potjes hierin. De eieren zullen na ongeveer 10 minuten gaan stollen. Je kunt het zo lekker maken als je zelf wilt door op de boden van het potje ook nog asperges of stukjes courgette te verstoppen. Ook erg lekker is als je het rauwe ei in het potje met kaas laat gratineren in de oven.

Omelet - Wanneer je een rauw ei los roert en het daarna in een pan met verhitte olie of boter laat bakken spreek je van een omelet. Je kunt een omelet met allerlei lekkers vullen; champignons, ui of kaas. Een omelet bak je aan twee kanten door het ‘op te vouwen’.

Roerei – Als je in de pan blijft roeren nadat je het geklutste ei erin hebt gegoten spreek je over roerei. Roerei heeft de kortste bereidingstijd van alle mogelijkheden. Het roerei moet eigenlijk nog voordat het helemaal gestolt is al op je bord liggen. Het stolt namelijk nog na. Als je het in de pan al door en door gestolt hebt is het op je bord al gauw te droog.

Welke eieren?
Ei-weetjes
Je hebt de tegenwoordig de keuze uit verschillende soorten eieren; scharreleieren, vrije uitloopeieren, mäiseieren, viergranen eieren en biologische eieren. De naam en ook de mooie plaatjes op de verpakkingen zeggen niets over de diervriendelijkheid van een ei. Deze zijn eerder misleidend. Zo hadden scharreleieren beter schuureieren kunnen heten aangezien deze kippen nooit buiten komen. Mäis- en graaneieren zeggen alleen iets over de voeding van de kip. Sinds 2001 hebben de eieren in Nederland een code. Het eerste getal van de code geeft aan hoe de kip gehouden werd, het tweede getal staat voor het land van herkomst en de laatste 7 cijfers staan voor het bedrijf waar de kip vandaag komt. Het eerste getal is dus belangrijk als je kijkt naar de diervriendelijkheid. Hoe lager het getal, hoe beter voor de kip:

  • 0 = biologisch
  • 1 = vrije uitloop
  • 2 = scharrel
  • 3 = legbatterij/kooi

Hoe weet je of een ei nog vers is?

Als je niet zeker weet of een ei nog goed is doe dan deze test: leg het ei in een glas en giet er water met 10% zout op (een eetlepel zout op anderhalve centiliter water). Als het ei op de bodem blijft liggen is het nog vers, gaat het drijven dan is het niet meer goed. Je checkt hierbij in feit hoeveel lucht er in het ei zit. Hoe ouder een ei des te meer vocht en koolzuur verdwijnt. Hierdoor krijgen de luchtkamers in het ei meer ruimte en vullen zich deze met lucht.